Έτοιμο διάλυμα γλυκόζης Lemon Top Star 200ml 75gr , με γεύση λεμόνι για καμπύλη ζαχάρου που χρησιμεύει στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και του διαβήτη κύησης.
Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) είναι ιατρική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία καταναλώνεται από τον ασθενή γλυκόζη και ακολούθως γίνονται τακτικές μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, ώστε να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίον αυτή μεταβολίζεται από τον οργανισμό. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται στους ενήλικες για τη διάγνωση του διαβήτη, του διαβήτη στην εγκυμοσύνη και της μεγαλακρίας (πάθηση των ενηλίκων που προκαλείται από υπερβολικά ποσά έκκρισης της αυξητικής ορμόνης), ενώ συχνά συμβάλλει στη διερεύνηση ύπαρξης αντίστασης στη δράση της ινσουλίνης ή αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.
Η καμπύλη γλυκόζης πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση του διαβήτη και σε άτομα που ενώ έχουν φυσιολογικό ζάχαρο, έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Η καμπύλη γλυκόζης ή καλύτερα η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης πρέπει να γίνεται όταν οι τιμές της γλυκόζης νηστείας είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια (100 mg/dl) και κάτω από το όριο των (126 mg/dL) για το ολικό αίμα ή κάτω από το (144 mg/dL) για το τριχοειδικό αίμα.
Ο προσδιορισμός της γλυκόζης γίνεται με ενζυμική μέθοδο στο πλάσμα ή στον ορό. Τα δείγματα πρέπει να φυγοκεντρούνται μέσα σε 60 λεπτά, σε περίπτωση καθυστέρησης τα σωληνάρια πρέπει να τοποθετούνται σε πάγο. Η δοκιμασία δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή άλλη οξεία κατάσταση (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.). Σχετικά με τον τύπου Ι η συχνότητα είναι μικρή, η εμφάνισή του συνοδεύεται από πολύ έντονα συμπτώματα και γι’ αυτό η διάγνωσή του γίνεται γρήγορα μετά την έναρξή του. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί (ιοί, διατροφικά συστατικά κ.α). Είναι σφάλμα να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, π.χ. με τη μέτρηση ειδικών αντισωμάτων κ.ά., με σκοπό την πρώιμη διάγνωση.
Εκτός από τις περιπτώσεις αυτές η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης πρέπει να γίνεται και στις ακόλουθες:
- Ασθενείς με γλυκοζουρία και με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας.
- Ασθενείς με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος μετά 2ωρο από λήψη γεύματος που περιέχει 100 gr υδατανθράκων.
- Άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (ένας από τους γονείς, αδελφός, κλπ.), ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει παχυσαρκία.
- Γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
- Γυναίκες με ιστορικό αποβολών, πρόωρου τοκετού, νεκρών εμβρύων, αυξημένης περιγεννητικής θνησιμότητας νεογέννητων, τοξιναιμία της κύησης, υπέρμετρου βάρους εμβρύου, με ιστορικό υδράμνιου.
- Άτομα που στη γέννησή τους είχαν υπέρμετρο βάρος.
- Ασθενείς με ιστορικό παροδικής γλυκοζουρίας ή υπεργλυκαιμίας κατά την πορεία χειρουργικών επεμβάσεων, τραυματισμού, συγκινησιακών γεγονότων, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ή σε περιπτώσεις κορτιζονοθεραπείας ή χορήγησης άλλων φαρμάκων, που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου του αίματος. Η Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης θα πρέπει να γίνεται αφού απομακρυνθούμε από τα παραπάνω εκλυτικά αίτια που προαναφέραμε.
- Ασθενείς με συμπτώματα αυτόματης υπογλυκαιμίας (ιδιαίτερα αν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη).
- Ασθενείς με αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια, υπερχοληστερολαιμία, στεφανιαία νόσο, αγγειακή εγκεφαλική νόσο.
- Ασθενείς με νεφρική ή τροφική γλυκοζουρία.
Καμπύλη γλυκόζης κατά την κύηση
Η καμπύλη σακχάρου εκτελείται σε όλες τις εγκύους μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης, γιατί σε αυτή την περίοδο εμφανίζεται φυσιολογικά αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω της κύησης. Επειδή ένα ποσοστό 15% των γυναικών που θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης θα παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη τα επόμενα χρόνια, γι΄αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται όλες οι έγκυες γυναίκες, καταρχήν με τη δοκιμασία ανίχνευσης με 50 gr γλυκόζης και μετά αν αυτή αποβεί θετική με τη διενέργεια καμπύλης σακχάρου με 100 gr γλυκόζης και μέτρηση της γλυκόζης πλάσματος ανά ώρα, για τρεις ώρες. Οι φυσιολογικές τιμές είναι διαφορετικές από αυτές των υπόλοιπων ενηλίκων, δηλαδή θεωρούνται φυσιολογικές τιμές οι εξής :
- Γλυκόζη νηστείας < 92 mg/dl
- Γλυκόζη στη 1 ώρα < 180 mg/dl
- Γλυκόζη στις 2 ώρες < 153 mg/dl
- Γλυκόζη στις 3 ώρες < 140 mg/dl
Αν κατά τη διάρκεια της κύησης προσδιοριστεί γλυκόζη νηστείας > 125 mg/dl ή τυχαία τιμή γλυκόζης ορού > 200 mg/dl σε δύο διαδοχικές μετρήσεις διαγιγνώσκεται σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και δεν χρειάζεται η διενέργεια της καμπύλης.
Αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου η καμπύλη διενεργείται και από το 1ο τρίμηνο της κύησης. Ως έγκυες υψηλού κινδύνου θεωρούνται αυτές που παρουσίασαν διαβήτη σε προηγούμενη κύηση, αυτές με ιστορικό γέννησης μακροσωμικού νεογνού (> 4 Kg), αν υπήρχε προηγούμενος ανεξήγητος ενδομήτριος θάνατος, αν υπάρχει εκσεσημασμένη παχυσαρκία και τέλος, αν υπάρχει γλυκοζουρία.