Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία, τον Ιανουάριο.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθούν μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί “Mu” και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Οργανισμό.

Η παραλλαγή αυτή – η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία – προς το παρόν χαρακτηρίζεται “παραλλαγή ενδιαφέροντος”, διευκρίνισαν οι ειδικοί στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπογράμμισαν πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του. Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν – ή έχουν ελάχιστη – επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο, ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα. Το τρέχον διάστημα, οι ειδικοί του ΠΟΥ χαρακτηρίζουν τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη “ανησυχητικές παραλλαγές”, ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε “παραλλαγές ενδιαφέροντος”, συμπεριλαμβανομένης της “Mu”.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η “Mu” εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. “Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς”, εξήγησαν οι επιστήμονες του ΠΟY.

 

Πηγή: ιατροnet.gr