Ποιο είναι το ποσοστό ακρίβειας και πώς θα βοηθήσει στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche κέρδισε την έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για ένα τεστ αντισωμάτων που θα προσδιορίζει εάν οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί ποτέ με τον κορονοϊό, έγινε γνωστό την Κυριακή.

Ο Τόμας Σίνεκερ, επικεφαλής των διαγνωστικών της Roche, δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγή τεστ από περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα σε πολύ περισσότερα από 100 εκατομμύρια μηνιαίως μέχρι το τέλος του έτους.

Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αναζητούν τέτοιες εξετάσεις αίματος για να μάθουν ποιος μπορεί να είχε την ασθένεια, ποιος μπορεί να έχει κάποια ανοσία και για να σχεδιάσουν αναλόγως στρατηγικές εξόδου από την καραντίνα.

 

Η Roche με έδρα τη Βασιλεία, η οποία πραγματοποιεί επίσης μοριακούς ελέγχους για τον εντοπισμό ενεργών μολύνσεων COVID-19, δήλωσε ότι το τεστ αντισωμάτων της έχει ποσοστό ακριβείας άνω του 99,8% και 100% πιθανότητα ανίχνευσης, πράγμα που σημαίνει ότι δείχνει πολύ λίγα ψευδώς θετικά και κανένα ψευδώς αρνητικό κρούσμα.

Ενα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι κάποιος έχει ανοσία. Σύμφωνα με την Roche, το τεστ της βασίζεται σε ενδοφλέβιες λήψεις αίματος, με υψηλότερη ακρίβεια σε σύγκριση με τα τεστ δακτύλου.

«Εάν πάρεις αίμα από ένα τσίμπημα στο δάκτυλο, δεν θα μπορείς ποτέ να επιτύχεις το ίδιο επίπεδο ακρίβειας που θα έχεις … όταν παίρνεις αίμα από τη φλέβα», εξήγησε ο Σίνεκερ. «Πρέπει να έχεις πολύ, πολύ υψηλή ακρίβεια. Ακόμη και το 0,1% ή 0,2% κάνει τη διαφορά», τόνισε.

Τα αντίπαλα τεστ

Παρόμοια τεστ αντισωμάτων έχουν επίσης αναπτυχθεί από εταιρείες όπως η Abbott Laboratories με έδρα τις ΗΠΑ, η Becton Dickinson και η DiaSorin στην Ιταλία.

Η Abbott υποστηρίζει ότι η ακριβεία και η πιθανότητα ανίχνευσης του τεστ ανέρχονται στο 99,5% και 100% αντίστοιχα. Η Diasorin λέει ότι το τεστ Liason XL έχει 97,4% πιθανότητα ανίχνευσης και 98,5% ακρίβεια.

Καθώς η ζήτηση για τεστ αντισωμάτων αυξάνεται, μια σειρά εμπορικών αντιπροσώπων χωρίς ιστορικό ή αποδεδειγμένη ικανότητα έχουν επίσης ενταχθεί σε αυτή την κούρσα παραγωγής τεστ, σε μια αγορά που δεν διέπεται πλήρως από κανονισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η Roche δεν αποκάλυψε την τιμή για το τεστ της, αλλά διευκρίνισε ότι θα είναι ίδια παγκοσμίως.

Ο Σίνεκερ προβλέπει μεγάλη ανάγκη για διεξαγωγή τεστ στους εργαζόμενους του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των οικογενειών τους, καθώς και εκείνων που εμφάνισαν σημάδια και συμπτώματα κορονοϊού, για να διαπιστωθεί εάν έχουν αντισώματα.

Ενώ τα αντισώματα συνήθως παρέχουν κάποια ανοσία, ο Σίνεκερ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουμε για τον νέο κορονοϊό πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

«Δεδομένου ότι αυτός ο ιός δεν είναι γνωστός, μπορεί κανείς να μόνο να κάνει υποθέσεις, αλλά η απόδειξη χρειάζεται περισσότερο χρόνο», είπε. «Τα τεστ σε αυτούς τους ανθρώπους… είναι το κλειδί για να δούμε αν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά αναπτύξει ανοσία» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *